Hej, Jag heter Petra och har just nu bestämt mig för att starta en blogg. Egentligen skulle jag vilja lägga upp olika sömnadsprojekt och fräsiga bilder, men nu startade jag bloggen främst för att det ingick i kursuppgiften... Jag har dock länge velat veta hur man gör och att det skulle vara så här enkelt...!!! Ses imorgon!
onsdag 30 juni 2010
Koll på bilder
Hej igen....väldigt vad jag var pratglad idag då : ) men läste just en intressant artikel på Dn:s ekonomisidor och ville dela med mig av det goda. Som tidigare verksam fotograf ligger bilder mig nära om hjärtat, men samtidigt pyr en oro över var bilderna som läggs ut på nätet tar vägen. Jag tror det är viktigt att detta diskuteras i skolan och att elever får reflektera över detta. Nu har Rädda Barnen, reklambyrån Åkestam Holst och webbyrån Perfect Fools skapat en sajt där du kan spåra dina bilder samt ta del av information kring bilder på nätet. Toppen tycker jag! På bildkollen.se kan du läsa mer! Ha en bra dag!!
Källkritik på schemat
Eftersom jag känner mig pratglad idag och fortfarande har en hel del aha-upplevelser kvar från skriften "Unga nätkulturer" (finns att beställa från stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling, www.kks.se) fortsätter jag min resa genom texterna. Den är som en tidskrift fylld med intressanta artiklar inom just vårt ämne. Och lättlästa! AnnBritt Enochsson, pedagogikforskare hemmahörande i Karlstad, har följt klasser i lägre åldrar och sett att även de yngre barnen kan ha glädje av att lärarna arbetar med källkritik. Enochsson beskriver lärare som skrämmande säger att eleverna på högstadiet inte alls kan skilja på vad som är "falsk information". Hon tror att bristen på källkritiska lektioner kan grunda sig i hur skolan ser ut - att barn inte förväntas ifrågasätta vuxna och att det skulle ge röriga lektioner. Genast kastas jag tillbaka till min vfu-period med stora klasser och funderar hur det praktiskt är möjligt? Å andra sidan tror jag eleverna uppskattar att få vara delaktiga och lära sig sånt som de faktiskt har nytta av i framtiden. Min övertygelse är att de unga lär sig att ta ansvar genom att de får ansvar.
Framtidens skola
När jag läser skriften "Unga nätkulturer" slås jag av att jag verkligen uppskattar att läsa på papper. Kalla mig omodern, men jag får ut betydligt mer av det jag läser då jag har det i skrift. Det jag läser på nätet rinner snabbare av mig. Nu spelar det även in att denna serie artiklar är intressant läsning! I artikeln "Ska skolan överleva måste den vakna - nu! i "Unga nätkulturer" uttalar sig professor Bo Dahlbom vid IT-universitetet i Göteborg. Han menar att skolan vuxit fast i en gammal modell och att skolan måste hänga med i utvecklingen för att överleva. Kan inte skolan ligga i frontlinjen vad det gäller it-utvecklingen ska vi åtminstone vara dem som kan lotsa de unga genom all information och där kommer vikten av kompetens inom exempelvis källkritik och tid för reflektion och analys. Artikeln är både skrämmande och inspirerande. Bo Dahlberg talar även om att det som efterfrågas i samhället idag skiljer sig från det som efterfrågades tidigare - idag efterfrågas exemplevis innovationer, IT-kunnighet och kreativitet. Som blivande textillärare ser jag genast en öppning för att höja statusen inom textilslöjden. Frågan är mest hur jag får mina kollegor att tycka att slöjden är lika viktig?
lördag 26 juni 2010
Hur får vi skolan så rättvis som möjligt när eleverna börjar med så olika förkunskaper? Enligt rapporten "Unga svenskar och Internet" har barn till välutbildade föräldrar betydligt mer datorvana än barn till mindre välutbildade föräldrar. Här tror jag det är viktigt att snabbt fånga upp de elever med mindre datorvana för att få undervisningen rättvis. Skolan har ett ansvar att se till att alla elever har samma förutsättningar när det gäller att kunna ta del av undervisningen. På medieradet.se finns artikeln som publicerades den 20/5.
tisdag 22 juni 2010
Bloggande eller svammel
Jag ser många fördelar med att använda bloggen i undervisningen, men finns det en risk att det ibland bloggas för bloggandets skull? Enklaste sättet att undvika det borde vara att ha tydliga ramar och stöd för eleverna. Och vem avgör egentligen vad som är svammel?
Bloggandet ger en bra möjlighet att integrera värdegrundsarbete i undervisningen då det blir mycket viktigt att veta hur och vad som är ok när det gäller kommentarer. Elza Dunkel, vid Umeå Universitet, förespråkar enligt henne själv, en öppenhet på nätet. I hennes forskningsblogg kan man läsa om barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter, lärande och IT. Tips! http://www.kulturer.net/blog/
Det vore spännande att höra om lyckade bloggprojekt inom slöjdundervisningen!?
Bloggandet ger en bra möjlighet att integrera värdegrundsarbete i undervisningen då det blir mycket viktigt att veta hur och vad som är ok när det gäller kommentarer. Elza Dunkel, vid Umeå Universitet, förespråkar enligt henne själv, en öppenhet på nätet. I hennes forskningsblogg kan man läsa om barns och ungas nätkulturer, barns rättigheter, lärande och IT. Tips! http://www.kulturer.net/blog/
Det vore spännande att höra om lyckade bloggprojekt inom slöjdundervisningen!?
fredag 18 juni 2010
Youtube, Twitter, Podcasts....puh
Dagarna flyger iväg. Jag pressar mig att hinna med så mycket som möjligt av kursen de första veckorna för att sakta ned tempot lite längre fram. Härligt med flexibla kurser! Nu har jag provat på RSS som är ett förträffligt sätt att införskaffa sig information. Jag har Twittrat, men det kändes inte så nytt, mest som ett litet inlägg i Facebook. Under gårdagen gick mycket av min tid till att redigera ljud i Audiocity. Något som idag slutligen blev en publicerad PodCast. Här finns det risk att det läggs för mycket tid vid tekniken och det är nog viktigt att ha koll på i vilket syfte man gör det man gör. Det var kul att prova på ljudredigering och bra att känna till även om jag inte ser något direkt användningsområde för PodCasts i textilslöjden. En filmsnutt på Youtube har jag också hunnit med och där var det till skillnad från ljudredigeringen inte mycket tekniska kunskaper som behövdes - vips var man filmstjärna : ). Skrämmande enkelt helt enkelt och vissa varningsklockor ringde direkt med tanke på hur lätt tjänsten kan missbrukas. Jag blev glatt överraskad av att de på Youtube tänkt till lite och att jag kunde styra exempelvis vilka som skulle få kommentera min film. Det kändes bra att kryssa i att enbart godkända kommentarer ska publiceras. Nu ska jag fortsätta fila på mina tidigare inlämningsuppgifter...som sagt bra med flexibla utbildningar... Ha en bra dag!!
onsdag 9 juni 2010
RSS - hur har jag kunnat missa detta?
Läser om RSS och blir helt lyrisk! Tänk så smidigt att låta informationen hitta mig istället för tvärtom. Lyssnar på Michael Weschs föreläsningar och kan inte annat än rekommendera dessa. Nu ska jag fortsätta leta info kring detta. Ha en bra dag!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)